Waarom u altijd een branche-specifiek ERP systeem moet kiezen

Het is geen geheim dat het vinden van het juiste ERP systeem een enorme opgave kan zijn. Een van de eerste keuzes in uw zoektocht is die tussen een branche-specifiek ERP systeem of een meer algemene oplossing. Van de vele beslissingen die u moet nemen, is deze niet de moeilijkste. Bijna altijd heeft het de voorkeur om te kiezen voor een ERP leverancier met ervaring in uw branche. Dit artikel geeft hiervoor vier belangrijke argumenten.

U heeft branche-specifieke functionaliteiten nodig

Een ERP systeem kan alleen maar een succes worden als deze perfect aansluit bij uw organisatie. Omdat de processen binnen een bedrijf sterk verschillen per branche, is het ook logisch dat een ERP systeem hier op is ingericht. Een vliegtuigbouwer werkt anders dan een zakelijke dienstverlener en heeft dus een ander ERP systeem nodig. Leveranciers van generieke systemen innoveren ook constant, maar hebben veel minder klanten per branche.

Neem bijvoorbeeld een bedrijf die levensmiddelen verwerkt. In tegenstelling tot “generieke” ERP systemen zullen gespecialiseerde aanbieders hun product hebben aangepast aan de meest actuele wet- en regelgeving op het gebied van voedingsmiddelen. In deze branche zijn functionaliteiten voor “allergen management” (het voorkomen dat uw producten worden geconsumeerd door klanten die hier allergisch voor zijn) en protocollen voor HACCP heel belangrijk.

De kans is klein dat een leverancier zonder ervaring in de foodbranche dit soort functionaliteiten beschikbaar heeft. Het is daarom raadzaam om een ERP leverancier te vinden die deze processen goed begrijpt en hun oplossing speciaal hiervoor hebben ingericht.

ERP leveranciers moeten niet alleen leveren waar u om vraagt. U moet van hun ervaring en expertise kunnen leren. Zo kunnen zij u wijzen op belangrijke zaken die u misschien over het hoofd ziet. Als u een ERP leverancier alles moet uitleggen over uw branche, dan zit u waarschijnlijk bij een verkeerde partij aan tafel.

Uw implementatie verloopt soepeler met een ervaren partner

De implementatie van een ERP systeem is een groot en complex project. Zelfs bij implementaties die goed worden geleid gaan er genoeg zaken mis. Zo kunnen er fouten zitten in de ERP software of het nieuwe ERP werkt niet goed samen met uw bestaande IT systemen.

Juist tijdens deze moeilijke momenten is het fijn om terug te vallen op de support van een ervaren ERP leverancier. Zij begrijpen hoe uw onderneming te werk gaat, welke processen het meest belangrijk zijn en welke frustraties u heeft. Door te focussen op één branche is de kans groot dat zij vergelijkbare problemen zijn tegengekomen bij vorige implementaties. Hierdoor kunnen zij problemen voorkomen, eerder opmerken en sneller oplossen.

Gebruik uw gratis ERP wijzer en ontdek:

  • Welke van de honderden ERP systemen het beste passen bij uw bedrijf
  • Hoeveel een ERP implementatie in uw geval ongeveer gaat kosten
  • Welke functionaliteiten het belangrijkste zijn voor uw doelstellingen
Ontvang uw gratis ERP wijzer

Generieke ERP systemen vergen vaak meer maatwerk

Bijna alle ERP implementaties vergen maatwerk om te zorgen dat het systeem uw bedrijfsprocessen op de juiste manier ondersteunt. De hoeveelheid maatwerk bepaalt voor een belangrijk deel de kosten en looptijd van een ERP implementatie.

Leveranciers van generieke ERP systemen stellen hun klanten vaak gerust dat hun oplossing precies kan worden aangepast aan elk individueel geval. Dat klopt wel, maar hier is veel en vooral duur programmeerwerk voor nodig. Gespecialiseerde aanbieders hebben functionaliteiten ontwikkeld die u direct kunt gebruiken. Doordat zij zich concentreren op één branche kunnen zij voortbouwen op projecten uit het verleden.

Specialisten volgen de laatste ontwikkelingen in uw branche

Zelfs als u veel kennis heeft over ERP, kunt u niet dagelijks bezig zijn met de laatste ontwikkelingen op dit gebied. U heeft tenslotte ook andere werkzaamheden te verrichten. Juist dit is de kracht van gespecialiseerde ERP leveranciers.

Om de concurrentie voor te blijven moeten zij inspelen op de laatste ontwikkelingen. Als er bijvoorbeeld iets verandert in de branche-specifieke wet- en regelgeving, zorgen zij er in no-time voor dat hun oplossing hier op ingericht is. Generieke systemen innoveren ook constant, maar zij hebben veel minder klanten per branche. Het is voor hen gewoon niet te doen om alles in de gaten te houden. De kans dat zij minder snel, of helemaal niet, reageren op een ontwikkeling is dan ook groter.

Hoe vindt u aanbieders die gespecialiseerd zijn in uw branche?

Het kiezen van geschikte ERP software is een van de belangrijkste, maar ook moeilijkste onderdelen van een ERP implementatie. Het vinden van een ERP leverancier binnen uw branche is een goed begin. Er spelen echter nog meer factoren een rol. Welk budget heeft u? Hoeveel gebruikers? Hoe technisch is uw personeel en wat zijn daarom de eisen aan gebruiksvriendelijkheid?

Om deze zoektocht makkelijker te maken kunt gebruik maken van uw gratis ERP wijzer. Hiermee vindt u op basis van uw branche, bedrijfsprocessen, budget, aantal gebruikers en gewenste installatie (Cloud ERP of juist niet) direct een selectie van ERP systemen die passen bij uw organisatie.

Gebruik uw gratis ERP wijzer en ontdek:

  • Welke van de honderden ERP systemen het beste passen bij uw bedrijf
  • Hoeveel een ERP implementatie in uw geval ongeveer gaat kosten
  • Welke functionaliteiten het belangrijkste zijn voor uw doelstellingen
Ontvang uw gratis ERP wijzer
+

Ontvang uw gratis ERP wijzer en ontdek:

  • Welke van de honderden ERP systemen het beste passen bij uw bedrijf
  • Hoeveel een ERP implementatie in uw geval ongeveer gaat kosten
  • Welke functionaliteiten het belangrijkste zijn voor uw doelstellingen
Verstuur
GDPR compliant
GDPR compliant