6 Stappen naar een succesvolle ERP implementatie

De introductie van een ERP systeem heeft grote impact op de manier waarop u dagelijks werkt. U wilt door de implementatie een stijging van de productiviteit bewerkstellingen. Met een slechte voorbereiding is het tegenovergestelde echter snel bereikt. Hoe pakt u dus het beste een ERP implementatie aan?

Stap 1: Formuleer de juiste doelstellingen

U moet altijd goed in gedachte houden waarom u een ERP systeem zoekt. Wilt u kosten omlaag brengen? Productiviteit verhogen van uw werknemers? Uw service verbeteren en levertijden verkorten? De prioriteiten verschillen per bedrijf. Bij het formuleren van de ERP doelstellingen moet u altijd zo precies mogelijk proberen te omschrijven wat u wenst te bereiken.

U kunt deze doelen het beste stellen met de hulp van een deskundige die ervaring heeft op dit gebied. Zij weten bijvoorbeeld beter of u misschien onrealistische doelen stelt. Ook wijzen zij u op belangrijke modules en functionaliteiten waar u anders zelf niet aan had gedacht.

Stap 2: Selecteer de juiste ERP leverancier

Het vinden van de juiste ERP leverancier is een van de belangrijkste stappen bij een ERP implementatie. Dat is niet eenvoudig want er zijn honderden ERP systemen op de markt. Ieder bedrijf is uniek en daarom verschillen de eisen aan een ERP systeem ook per situatie. Voor twee verschillende bedrijven kan hetzelfde ERP systeem totaal anders uitpakken.

 • Gaat u voor een Cloud-oplossing?
 • Bent u in meerdere landen actief?
 • Zijn er belangrijk branche-specifieke eisen aan het ERP systeem?
 • Hoe technisch onderlegd zijn de bedoelde gebruikers?
 • Wat is uw budget?

Het zijn slechts enkele van de vele vragen die u moet stellen wanneer u op zoek gaat naar een ERP leverancier. Als het u is gelukt een selectie te maken van geschikte ERP systemen, plant u vervolgens afspraken waar de leveranciers hun oplossing komen presenteren. Tijdens deze “productdemonstraties” moet u er voor zorgen dat de juiste mensen binnen uw organisaties aanwezig zijn. Het samenstellen van een goed projectteam is cruciaal.

Stap 3: Stel een goed projectteam samen

Een ERP implementatie is niet enkel een aangelegenheid voor uw IT-afdeling of het management. Zorg ervoor dat u de bedoelde eindgebruikers vanaf het begin bij de implementatie betrekt. Zij weten immers het beste hoe de bedrijfsprocessen lopen op de werkvloer en waar mogelijke winst te behalen is.

Ook vereist het kiezen een projectleider speciale aandacht. De integratie van ERP zal niet bovenaan ieders prioriteitenlijstje staan. Het komt dus wel eens voor dat het niet lukt om de vereiste aandacht voor het project te krijgen. U lost dit op door een medewerker met hoge senioriteit en autoriteit aan te stellen. Zo worden tijdens het project de lijnen korter en zal het verkrijgen van samenwerking worden vergemakkelijkt.

Gebruik uw gratis ERP wijzer en ontdek:

 • Welke van de honderden ERP systemen het beste passen bij uw bedrijf
 • Hoeveel een ERP implementatie in uw geval ongeveer gaat kosten
 • Welke functionaliteiten het belangrijkste zijn voor uw doelstellingen
Ontvang uw gratis ERP wijzer

Stap 4: Hou meetings om kennis te ontwikkelen

Nu een goed project team is gevormd plant u een serie vergaderingen in. Tijdens deze meetings is het doel om te inventariseren welke processen er zijn, wie op welke manier werkt, waar verbeterpunten kunnen liggen, hoe de verschillende afdelingen en processen met elkaar zijn verbonden.

Zonder deze inventarisatie - een belangrijk onderdeel van de voorbereiding van een ERP implementatie - loopt een onderneming het risico weinig rendement te behalen uit het ERP-systeem. Een van de belangrijkste redenen waarom bedrijven tot de aanschaf van een ERP systeem overgaan, is tenslotte de interactie tussen verschillende bedrijfsprocessen. Maar dan moet wel duidelijk zijn welke interacties vooral belangrijk zijn.

Probeer ook na te denken over mogelijke problemen die zich voor kunnen doen bij de ERP implementatie. Bijvoorbeeld wanneer belangrijke data momenteel ontbreekt, corrupt of niet goed gestructureerd is. Dat is een probleem dat opgelost moet worden voor de “live date” van het systeem. Verder kunt u nadenken over problematische perioden waar geen technische problemen zich mogen voordoen. Als er iets mis gaat tijdens de drukste periode van het jaar dan is de schade aan uw omzet direct enorm.

Stap 5: Neem genoeg tijd voor de implementatie

Een ERP implementatie is een omvangrijk project. Medewerkers houden niet van veranderingen en dit is juist wat u met een ERP implementatie wilt bereiken. Een veel gemaakte fout is dat bedrijven onvoldoende tijd uittrekken voor de implementatie. Cruciaal is een goede planning. Maak die eventueel in samenspraak met een extern adviseur die veel ervaring heeft met ERP implementaties. Belangrijk is ook dat de werkinstructies voor alle medewerkers tijdens het project duidelijk zijn. Houd goed vast aan de planning en het implementatieplan.

Stap 6: Motiveer en train uw personeel

De implementatie van ERP is niet alleen een technisch verhaal. De gebruikers van het nieuwe systeem bepalen voor een groot deel of het project een succes wordt of juist niet. Uw personeel moet het nieuwe systeem willen en kunnen gebruiken. Het succes van een ERP implementatie valt of staat daarom met getraind en gemotiveerd personeel. Vooral de motivatie is van groot belang. Alleen wanneer de medewerkers de voordelen van het nieuwe systeem inzien, zullen zij hun best doen om het nieuwe ERP systeem eigen te maken.

Beginnen aan het ERP implementatie project

Een ERP implementatie moet niet worden onderschat. Laat u daardoor vooral niet afschrikken om hier aan te beginnen. Wordt een ERP implementatie een succes, dan kan de vlag uit. Een succesvol geïmplementeerd ERP leidt tot kostenbesparingen en vlotter gestroomlijnde werkprocessen.

Het kan een hele opgave zijn om de juiste partij te vinden uit honderden ERP systemen. Gebruik daarom de gratis ERP wijzer. U vindt snel een kleine selectie van leveranciers die gespecialiseerd zijn in uw branche.

Gebruik uw gratis ERP wijzer en ontdek:

 • Welke van de honderden ERP systemen het beste passen bij uw bedrijf
 • Hoeveel een ERP implementatie in uw geval ongeveer gaat kosten
 • Welke functionaliteiten het belangrijkste zijn voor uw doelstellingen
Ontvang uw gratis ERP wijzer
+

Ontvang uw gratis ERP wijzer en ontdek:

 • Welke van de honderden ERP systemen het beste passen bij uw bedrijf
 • Hoeveel een ERP implementatie in uw geval ongeveer gaat kosten
 • Welke functionaliteiten het belangrijkste zijn voor uw doelstellingen
Verstuur
GDPR compliant
GDPR compliant